Veelgestelde vragen
Hieronder hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden verzameld om je snel en gemakkelijk op weg te helpen. Of je nu informatie zoekt over inschrijving, je studieloopbaan, examens of andere faculteitsgerelateerde onderwerpen, je vindt hier de benodigde antwoorden.
Mocht je het antwoord op jouw vraag hier niet vinden of verdere hulp nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan klaar om je verder te helpen!
Inschrijven
-
De vereiste voorkennis verschilt per opleiding. Voor toelating tot de Master in Samenleving, Recht en Religie (60 studiepunten) is een academische bachelor of een diploma van een volledige opleiding die leidt tot het ambt van bedienaar van een erkende eredienst vereist. Heb je een professionele bachelor, dan moet je mogelijk een schakelprogramma volgen dat goedgekeurd moet worden door de faculteit.
Voor toelating tot de Master in Kerkelijk Recht (120 studiepunten) moet je de graad van Master in Samenleving, Recht en Religie bezitten.
Studenten die de permanente vorming (postgraduaatsopleiding) willen volgen, dienen in het bezit te zijn van een diploma secundair onderwijs of een professionele of academische bachelor.
Meer informatie vind je op de facultaire website onder het tabblad ‘Opleidingsaanbod’.
-
Hoe je je inschrijft, hangt af van de categorie die voor jou van toepassing is: eerste inschrijving (of na een onderbreking), herinschrijving (tweede opeenvolgende jaar), doctoraatsopleiding, enzovoort. Alle gedetailleerde informatie over inschrijvingen, deadlines en studiegelden kun je vinden op deze webpagina.
-
De inschrijving aan de KU Leuven verloopt onafhankelijk van de faculteit en wordt afgehandeld door de centrale dienst Inschrijvingen. Als je problemen ondervindt met je inschrijving of vragen hebt over de verwerking ervan, kun je altijd de FAQ-pagina van de betreffende dienst raadplegen of rechtstreeks contact met hen opnemen.
Studieloopbaan
-
Aan de KU Leuven zijn er verschillende mechanismen in werking om je studievoortgang op te volgen en te bewaken. Deze informatie kun je raadplegen in je studievoortgangsdossier via KU Loket.
Voor meer details over je studievoortgangsdossier kun je terecht op deze pagina.
-
Je ISP, of Individueel Studieprogramma, is het contract dat je aangaat met de faculteit (en bij uitbreiding, met de universiteit in het algemeen). Het geldt dan ook voor jou alleen.
In je ISP bepaal je zelf, binnen de geldende regels, welke opleidingsonderdelen je in het komende semester of academiejaar wilt opnemen en van welke opleidingsonderdelen je, bijgevolg, aan de evaluatie zal deelnemen.Vanaf het moment dat je je ISP indient (deadline: ten laatste op de derde woensdag van het semester), kan je programma worden goedgekeurd door een ISP-medewerker. Na deze goedkeuring is je studieprogramma voor dat semester definitief, en is het niet meer mogelijk om wijzigingen aan te brengen.
Je vindt je ISP via KU Loket, tabblad 'Onderwijs en Studenten'.
-
Handleidingen voor het invullen van het ISP (Individueel Studieprogramma) vind je op de facultaire website via het tabblad ‘Studentenportaal’, ‘Handleidingen ICT’ of via deze link. Daarnaast kun je praktische informatie vinden in de volgende video.
Let op: als je na het invullen van je ISP op ‘voorlopig opslaan’ drukt, kun je je ISP als student nog aanpassen. De ISP-verantwoordelijke van de faculteit kan je ISP bekijken, maar keurt deze nog niet goed (tenzij de deadline voor studenten is verstreken).
Als je na het invullen van je ISP op ‘indienen’ drukt, kun je je ISP zelf niet meer wijzigen. In dat geval kan alleen de ISP-verantwoordelijke nog wijzigingen aanbrengen of je ISP goedkeuren.
-
In de programmagids kun je een opleiding kiezen. Het uurrooster van de opleiding kun je raadplegen door links bovenaan op het kalender-icoontje te klikken.
Je vindt ook een link naar je persoonlijk uurrooster in KU Loket na het invullen van je ISP. -
In je uurrooster kun je nakijken in welk lokaal je les hebt door op de titel van het opleidingsonderdeel te klikken. De meeste colleges vinden plaats in het leslokaal van de faculteit (AUG 02.15).
Afhankelijk van de grootte van de klasgroep kunnen colleges ook in andere lokalen of aula’s plaatsvinden. Controleer daarom altijd je uurrooster om te zien waar de les wordt gegeven. Wijzigingen van lokalen worden soms ook via Toledo Ultra of je studentenmail gecommuniceerd, dus houd deze regelmatig in de gaten. -
Tijdens de eerste les(sen) zal je docent aangeven welk cursusmateriaal je nodig hebt en waar je dit kunt aanschaffen. Veel cursusmateriaal wordt via Toledo Ultra, de digitale leeromgeving van de KU Leuven, verspreid. Alle aanbevolen en verplichte literatuur (met uitzondering van papieren cursussen of readers) kun je vinden in de leeromgeving van het betreffende vak.
Als de docent gebruikmaakt van een afzonderlijke cursus of reader, zal deze meestal worden aangeboden tijdens de eerste colleges of in de eerste lesweek. Wetboeken kunnen aangekocht worden op het secretariaat van de faculteit binnen de openingsuren.
-
Veel studenten combineren hun opleiding met een baan. De faculteit biedt daarom uitgebreide faciliteiten voor werkstudenten. Je kunt ervoor kiezen om de opleiding over meerdere jaren te spreiden. Een deel van de opleiding kan daarnaast via afstandsonderwijs worden gevolgd.
Houd er echter rekening mee dat deelname aan de verplichte contactmomenten (zoals 'geconcentreerde lesweken') en aanwezigheid tijdens de examens vereist is. Buiten deze verplichte momenten kun je de leerstof thuis in je eigen tempo verwerken. Tenzij anders aangegeven, zijn alle colleges beschikbaar via video-opnames.
Let op: Studenten moeten zelf een aanvraag indienen voor het statuut van werkstudent vóór de start van het academiejaar. Instructies om de procedure te doorlopen vind je via deze link.
Opmerking: priesters kunnen in plaats van een bewijs van de werkgever een verklaring van de bisschop opladen dat zij voldoen aan de voorwaarden.
-
Elke semester organiseert de faculteit twee weken waarin een groot deel van de colleges plaatsvindt. Tijdens deze intensieve lesweken worden alle studenten verwacht op de faculteit. Deze weken fungeren als contactmomenten tussen de professoren en werkstudenten of internationale studenten, en bieden een uitstekende gelegenheid voor deze studenten om hun medestudenten te ontmoeten en kennis te maken met de faculteit. Op deze manier blijven werkstudenten en internationale studenten goed betrokken bij het campusleven.
De data voor de geconcentreerde lesweken zijn al enkele jaren van tevoren vastgelegd en worden ruim op voorhand gecommuniceerd (zie tabblad ‘Studentenportaal’, ‘Kalender’).
Rechten en plichten
-
Het Onderwijs- en Examenreglement (OER) is van toepassing op alle studenten die zijn ingeschreven met een diploma- of diploma-examencontract in een bacheloropleiding, initiële masteropleiding, master-na-masteropleiding of postgraduaatopleiding, evenals op studenten met een credit- of credit-examencontract. In het OER vind je je rechten en plichten met betrekking tot onderwijs en examens aan de KU Leuven.
Je kunt het OER, inclusief de facultaire aanvullingen, raadplegen via de deze link.Let op: bepalingen in verband met de doctoraatsopleiding zijn te vinden in het specifieke doctoraatsreglement.
-
Je kunt als student zelf een aantal attesten aanvragen via de tegel 'selfservice attesten' op de startpagina van KU Loket. Deze attesten worden onmiddellijk naar je studenten e-mailadres gestuurd zodat je deze snel en gemakkelijk kan opslaan of afdrukken.
Sommige attesten dien je aan te vragen via de KU Leuven. Meer info vindt je op deze webpagina.
Ondersteuning bij je studie
-
Voor vragen of problemen met betrekking tot onderwijs, kun je contact opnemen met de onderwijsombuds van de faculteit: ombuds.fac.canon.law@kuleuven.be. De onderwijsombuds bemiddelt tussen de betrokken studenten, de docenten en de beleidsinstanties.
Meer informatie over de ombudswerking vindt je in het Onderwijs- en Examenreglement, artikel 102. -
Vanaf het begin van je studie kun je bij KU Leuven Stuvo (Studentenvoorzieningen) terecht voor informatie, advies en ondersteuning met betrekking tot je studentenleven. Dit omvat zaken zoals financiële ondersteuning, gezondheid, mobiliteit, studiebegeleiding en ondersteuning voor studenten met een functiebeperking. Ook wanneer je een gesprek wil met een vertrouwenspersoon, kun je terecht bij Stuvo. Meer informatie vind je hier.
-
Internationale studenten kunnen steeds contact opnemen met ASK KU Leuven via deze webpagina of via e-mail op ask@kuleuven.be. Deze dienst helpt je zo snel mogelijk verder of verwijst je door naar een andere dienst indien nodig.
-
Ieder jaar zijn er heel wat enthousiaste studenten die zich inzetten om jouw studententijd zo aangenaam mogelijk te maken. De studentenvereniging van de studenten kerkelijk recht, Canonica, speelt hierin een voorname rol. Je vindt hen op Facebook of je kunt hen bereiken via canonicaleuven@gmail.com.
Blok en examens
-
Het Individueel Examenrooster (IER) is een toepassing in KU Loket waarmee je als student je examenmomenten kunt bekijken. De examenmomenten voor de automatisch toegewezen vakken worden in je IER weergegeven zodra de examenroosters worden vrijgegeven (cf. infra).
Je vindt je IER in KU Loket, tabblad ‘Onderwijs en Studenten’. Meer info over examens en evaluatie vind je hier.
-
De examenregeling voor zowel de eerste als de tweede examenperiode wordt uiterlijk vijf weken voor de start van de examenperiode voor elke individuele student vastgesteld (conform de universitaire deadline, zie Onderwijs- en Examenreglement art. 45).
Voor de derde examenperiode wordt de regeling uiterlijk de vierde maandag na de bekendmaking van de resultaten van de tweede examenperiode vastgesteld.
De start- en einddata van de examenperiodes zijn al aan het begin van het academiejaar te vinden in de academische kalender, zodat je deze periodes kunt vrijhouden.
Bij problemen of overlap in je examenrooster, contacteer je de examenombuds: ombuds.fac.canon.law@kuleuven.be.
-
Voor de derde examenperiode moet je je verplicht en op tijd inschrijven voor alle opleidingsonderdelen waarvoor je de examenkans wilt benutten (inclusief de masterproef, stage en opleidingsonderdelen met permanente evaluatie). Dit geldt voor herkansingen en/of voor vakken waarvoor je nog geen resultaat hebt ontvangen van de eerste of tweede examenperiode.
Inschrijven doe je via je studievoortgangsdossier in KU Loket. De inschrijvingen openen vanaf de datum waarop je examenresultaten van de tweede examenperiode beschikbaar zijn tot uiterlijk de donderdag na de deliberatieweek. Je ontvangt meerdere herinneringen in de aanloop naar de deadline.
Voor meer informatie over het inschrijven voor herexamens kun je deze handleiding raadplegen.
-
Aansluitend op de beraadslagingen (deliberaties) van de examencommissie worden de examenresultaten digitaal vrijgegeven via KU Loket (ten vroegste 5 uur na beraadslaging).
Het elektronisch raadplegen van de resultaten kan enkel na ontvangst van een e-mail met een specifieke link naar de examenresultaten. Je krijgt een e-mail op je officieel student.kuleuven.be-adres met daarin een link naar je resultaten. Deze worden geleidelijk en in willekeurige volgorde verstuurd. Wacht dus je e-mail rustig af. Conclusie: geen mail ontvangen = resultaat nog niet vrijgegeven.
Studenten die afstuderen kunnen hun examenresultaten en een certificaat (officieel bewijs van afstuderen in afwachting van hun diploma) downloaden via KU Loket (attesten). -
Je diploma wordt doorgaans per post naar je opgestuurd. Soms kan het diploma ook worden uitgereikt tijdens de proclamatie, die eind september of begin oktober plaatsvindt. Na de eerste examenperiode in februari is er echter geen proclamatie.
Praktisch
-
Als je de faculteit wil contacteren, kun je de volgende e-mailadressen gebruiken, afhankelijk van de aard van je vraag.
Algemene vragen: Stuur een e-mail naar het algemene mailadres van de faculteit: fac.canonlaw@kuleuven.be.
Vragen in verband met de doctoraatsopleiding: Stuur een e-mail naar het specifieke adres voor vragen over de doctoraatsopleiding: phd.canonlaw@kuleuven.be.
Voor problemen met betrekking tot je studie of examens, kan je contact opnemen met de ombudspersoon: ombuds.fac.canon.law@kuleuven.be.
Als je contact opneemt met de faculteit, zorg er dan voor dat je duidelijk bent in je e-mail, zodat je vraag snel en efficiënt kan worden beantwoord. Indien je student bent, vergeet dan zeker niet om je studentennummer te vermelden.
-
Zoals eerder vermeld, vinden de colleges doorgaans plaats in het Maria Theresiacollege of in ons eigen leslokaal (AUG 2.15).
Als je de faculteit wilt bezoeken, kan dat tijdens de openingsuren van het secretariaat of na afspraak.
Openingsuren: maandag t/m vrijdag in de voormiddag van 10:00 - 12:00 uur, in de namiddag op afspraak. -
De academische kalender wordt elk jaar opgesteld en gepubliceerd. Deze kalender bevat belangrijke data zoals de start van het academiejaar, examenperiodes, blokperiodes, deadlines en vakanties. Je kunt de academische kalender raadplegen via de website van de KU Leuven of via deze link: https://www.kuleuven.be/over-kuleuven/kalenders.
Daarnaast is het ook belangrijk om de facultaire kalender goed in de gaten te houden. Deze vind je op de facultaire website, via het tabblad ‘Studentenportaal’, ‘Kalender’.
Deze kalender bevat niet alleen alle universitaire deadlines, maar ook alle faculteitsgebonden activiteiten. Voor het indienen van papers en examenopdrachten geldt, tenzij anders aangegeven, een uiterste deadline van 23u59. -
Bij vragen over toepassingen of de technische aspecten ervan, is het aan te raden om eerst de FAQ-pagina van het ICTS Servicepunt te raadplegen of rechtstreeks contact met hen op te nemen.